Ta hand om din rallybil

Känslan av att susa fram i en alltför hög hastighet och det faktiskt är fantastisk. Men bilsporter är dyra och oavsett om du kör rally, racing eller folkrace så kostar det pengar. För att minska dessa kostnader gäller det att ta hand om din bil. En misskött bil kommer alltid att kosta mer pengar i sista änden.

Hur sköter du din bil?

Grunden till att ha en bil att köra med är motorn givetvis, utan den lever inte bilen. Det handlar om många timmars service med underhåll och förbättringar, men vill man kunna vara med i täten måste man satsa på att ta hand om sin bil. Bilens servicehandbok innehåller rekommendationer om hur ofta bilen bör servas. När du kör rally utsätter du dock din bil för större påfrestningar än vad tillverkaren avsåg, därför är det klokt att serva bilen i tätare intervaller. Byt olja och ersätt skadade delar så snart du upptäcker problem. Du vill definitivt inte upptäcka att bromsarna inte fungerar mitt under ett race. Reservdelar för de flesta racingmodeller är lätta att komma över, till exempel finns ett stort utbud hos mekster.se.

Om motorn är den viktigaste delen av bilen så måste däcken räknas om den näst viktigaste, oavsett om du tävlar rally, racing eller folkrace så krävs det bra grepp. Det är helt klart skillnad på däck som ska snurra på grus som i folkrace mot vinterdäck med enorma dubbar som används i vinterrally.

Bilen bör också regelbundet rengöras – särskilt efter riktigt leriga tävlingsdagar. Då kan du vara säker på att du har en trygg bil att tävla i. Se till att skapa bra rutiner som gör att du får en bra rallybil att köra med. Det är viktigt ur säkerhetssynpunkt att bilen alltid är genomgången och klar för en tävling eller när du ger dig ut för att träna. Rutinerna får inte ruckas på utan dessa ska följas varje dag du ska ut med din rallybil. Se till att ha reservdelar och annat hemma som kan bytas om det behövs.