Formel 1

En prestigefylld tävling där hela världen deltar och förarna reser världen runt för att tävla på de bästa banorna som finns. 

Historia

Formel 1 sker på specialbanor av asfalt. Det är alltså inte en  tävling som sker på avspärrade vägar eller liknande. Inom Formel 1 är varje tävlingen en Grand Prix, GP, och varje mästerskapstävling har flera GP innan finalen. Och för varje tävlingen är det inte bara förarna som får poäng utan även konstruktörerna tävlar mot varandra. Sporten uppkom i början av 1900-talet. Paus Grand Prix kördes 1948 och är den första där man nämner namnet Formel 1.Det första världsmästerskapsloppet kördes 1950. Namnet Formel 1 kommer från att det fanns ”formel” eller rättare sagt regler för bilarna. Man skapade regler som gällde hur starka och stora bilarna fick bara. 1 kom naturligt eftersom man ansåg att bilarna var de snabbaste i världen. Förut var det vanligare att många stall och förare kombineras på olika sätt under tävlingarna. Nuförtiden är det vanligare att samma förare kör för samma stall genom hela säsongen.

Bilarna

Reglerna säger att stallen måste konstruera sina egna bilar förutom motorn som man få köpa av andra tillverkare. Alla stall kör med tubroladdade 1,6 liters V6 motorer som inte få ha överladdning sedan 2014. Växellådan ska ha åtta växlar och alla förare växlar med plattor på sidan om ratten och behöver därmed inte använda fötterna för att växla upp eller ned. Dock så är bromsen kopplad till en fotpadel. Alla bromsar ska var hydrauliska.Minimumvikten för varje bil inför årets säsong höjdes till 690 kg eftersom man började använda tyngre batteripaket. Och när en bil väl når dessa mål måste den först gå igenom en krocktest och därmed kraschas innan modellen får tävla.

Idag

Formel 1 är omåttligt populärt. Under 2010 såg över 527 miljoner på årets säsong. Sporten har även blivit en populär bettingsport då de flesta online casinos erbjuder betting på Formel 1-tävlingar.Det är en otroligt dyr sport att arbeta och tävla i, troligtvis den dyraste i världen. Alla kraschtester, modifikationer, förarlöner och tillverkningskostnader kostar ett flertal miljoner varje säsong. Därför har det varit en väldigt privilegierad sport för de rika och välbärgade. Man har försökt göra sporten billigare men det kostar ändå ett stall runt 250 miljoner euro, alltså 229 810 000 kronor, per år!Under årets säsong har Mercedes-stallet varit dominerade med deras superförare Lewis Hamilton från England och Nico Rosberg från Tyskland. Deras dispyter har varit stora nyheter, samt så har de även kört in i varandra under en tävling. Strax bakom dem ligger australiensaren Daniel Ricciardo som har vunnit tre av GP-loppen. Dock ser det ut som Hamilton har kört bäst och kommer troligen vara den som koras som vinnare den 3 oktober.