Sommar – dags att börja meka

Efterhand som snön smälter börjar folk meka och under sommaren är intresset som allra störst. Förmodligen beror det bland annat på att vädret är mer inbjudande och att de vill ha en fin bil i solskenet.Däremot har antalet som mekar själva minskat de senaste åren, vilket många lagt märke till. Tidsbrist är förmodligen en stor anledning.Delar du kan byta självÄven för den som inte har någon större vana av att meka med bilen själv finns det saker som de flesta kan fixa på egen hand om de har rätt verktyg och en bra arbetsbeskrivning.

Hjullager

När det är dags att byta ut ett hjullager brukar det uppkomma ett sjungande ljud när du kör. Det är inte alltid lätt att höra vilken sida det sitter på, men oftast slutar ljudet när du svänger höger eller vänster. När du byter hjullager är det viktigt att du använder rätt utrustning för att inte skada det nya hjullagret. Det gäller i synnerhet när du med högt tryck måste pressa in hjullagret. Du kan köpa dina hjullager hos Mekanika.

Bromsbelägg och – skivor

Bromsbelägg brukar ha en inbyggd slitagevarnare som säger till när de är utslitna. Antingen är de mekaniska och då avges ett oljud när det är dags att byta eller är de elektriska och då tänds en lampa på kontrollpanelen. En beskrivning av hur du går till väga hittar du ofta enkelt på nätet.Även byte av bromsskivor brukar gå bra att ta hand om själv. På nätet hittar du en enkla beskrivningar på hur du bör gå tillväga. Vid byte av bromsskivor och bromsbelägg bör du byta på båda sidorna samtidigt för att undvika en ojämn bromsverkan.